Uvariť čo najlepšiu fazuľovicu sa usilovalo 27 súťažných dvojíc

13.06.2009 Poprad

Vysoké Tatry 13. júna (TASR) - Na Podbanskom dnes rozvoniavala fazuľovica. V krásnej tatranskej prírode si dali zraz milovníci dobrej fazuľovej polievky na štvrtom ročníku súťaže nazvanej \"podbanský prdkáč\".
O najlepšiu fazuľovicu súťažilo 27 dvojčlenných družstiev, z nich dve boli z Českej republiky.
Víkend v Tatrách je bohatý na rôzne podujatia. Riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý v rozhovore pre TASR spomenul \"dnešný beh na Zelené pleso, ktorý je už súčasťou série podujatí v behu do vrchu, a samozrejme, aj taká úsmevná súťaž na Podbanskom pre milovníkov kulinárskeho umenia vo varení najlepšej fazuľovice. Áno, úsmevný je názov, je to súťaž o podbanský prdkáč a bude to už štvrtý ročník\".
Aj keď chvíľami mrholilo, na Podbanskom vládla výborná nálada. Stretlo sa tam takmer 350 ľudí, od kuchárov, kuchtíkov, odborných a laických porotcov až po tých, ktorí jednoducho majú radi dobrú zábavu. Organizátori sa o ňu postarali aj sprievodnými podujatiami, napríklad súťažou v čo najrýchlejšom zatĺkaní klincov do dreva. Aby to manuálne zručnejší nemali také jednoduché, hlavičku klincov museli triafať obrátenou, teda užšou stranou kladiva.
Jeden z organizátorov podujatia Miroslav Miškovič na otázku, aká má byť najlepšia fazuľovica, odpovedal, že predovšetkým fazuľová a okorená dobrou náladou. Dodal, že chuť ovplyvňuje druh použitej fazule, ale aj kvalita údeného mäsa či klobásy. Každý má svoj vlastný, rokmi osvedčený recept a každému chutí niečo iné.
Pre zmenu guľáš bude rozvoniavať v nedeľu 14. júna na Popradskom plese, kde pripravujú stretnutie plné zábavy spojené s otváraním Mengusovskej doliny. Končí sa totiž sezónna uzávera, ktorá trvá vo Vysokých Tatrách od 1. novembra do 15. júna.
 

Vyberte región

mark